Grzany cydr na dwa sposoby

Cydr to alkohol nieco problematyczny do sklasyfikowania.Definicja podaje, że fermentowanie moszczu odbywa się jak w przypadku piw górnej fermentacji. Zawartość alkoholu jest stosunkowo niska (2-6%), a sam proces tworzenia różni się od robienia wina chociażby brakiem dosładzania nastawu. To tyle teorii. Od jakiegoś czasu cydr zrobił w naszym kraju zawrotną karierę, stając się jednym z bardziej lubianych napojów alkoholowych zwłaszcza w okresie letnim. Nie sposób się temu dziwić, bowiem owocowy smak i przyjemnie musujące bąbelki idealnie orzeźwiają. Jednak cydr idealnie nadaje się również do stworzenia na jego bazie napoju o działaniu rozgrzewającym. Mam dla Was wobec tego dwie propozycje na grzany cydr na dwa sposoby: jedna to pyszna owocowa sangria, a druga to klasyczny korzenny grzaniec cydrowy. Użyłam do obydwóch klasycznego wariantu Cydru Lubelskiego- jest dość powszechnie dostępny i smaczny. Oba przepisy to proporcje na dwie porcje duże lub cztery małe(po 150 ml).

cydry

Grzana sangria cydrowa

sangritta

 

  • pół szklanki soku jabłkowego
  • 50 gram suszonej żurawiny namoczonej w żubrówce lub innej smakowej wódce lub likierze
  • szklanka cydru
  • jedna nieduża pomarańcza
  • jedno jabłko
  • pół małej laski wanilii
  • cukier(ja nie dodawałam, ale to zależy od preferencji)
Sok jabłkowy wlewamy do garnka. Dodajemy żurawinę, jabłko pokrojone w kostkę oraz pokrojone plasterki pomarańczy i laskę wanilii. Wszystko gotujemy aż prawie osiągnie wrzenie. Wyłączamy palnik i dodajemy cydr. Sprawdzamy temperaturę- cydr nie powinien być zbyt gorący bo alkohol wyparuje, u mnie nie było potrzeby już podgrzewać. Rozlewamy do szklanek razem z owocami i podajemy.
 
sangria
Grzany cydr korzenny
 
cydr korzenny
  • szklanka cydru
  • pół szklanki soku jabłkowego
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • duża gwiazdka anyżu
  • trzy goździki
  • cztery plastry jabłka
  • cztery plasterki imbiru
  • dwie łyżki miodu lipowego lub brązowego cukru
Sok jabłkowy wraz z przyprawami gotujemy około 5 minut. Dodajemy cukier i plasterki jabłka. Wyłączamy. Wlewamy cydr i mieszamy. Rozlewamy do szklanek i podajemy z kawałkiem jabłka w szklance.
cydr korzenny 1