Piwna melba brzoskwiniowa

Choć pogoda chwilowo nie rozpieszcza, a wręcz zupełnie nie pasuje do daty majowej w kalendarzu(podobno, że w marcu jak w garncu, a tu proszę! wczoraj można było się opalać, dzisiaj opatulać kocem co najwyżej)to dziś pokażę Wam przepis na pyszny deser na bazie lodów. Deser dość niezwykły- piwna melba brzoskwiniowa! Powstał na bazie niezwykłego piwa. Lambic to styl, który albo się kocha, albo nienawidzi. Koneserzy cenią niezwykłe aromaty, orzeźwiającą kwaskowatość i ciekawy sposób warzenia tego napoju. Ci, którzy za nim nie przepadają, zarzucają mu brak piwnej goryczy i kojarzą z produktem zepsutym. Zdecydowanie należę do pierwszej grupy, choć miłość ta, tak jak w przypadku piw wędzonych nie przyszła od pierwszego łyku. Jednak przekonały mnie wersje z owocami, do dziś uważam je za jedne z najlepszych piw na upały(gińcie radlery!). Deser, który zaproponuję dzisiaj to znany za granicą „beer float”- miks piwa i lodów. Brzmi co najmniej dziwacznie, ale to jest naprawdę dobre!  Oczywiście można użyć dowolnej owocowej wariacji lambica. U mnie akurat padło na brzoskwinię, stąd nazwa. Przepis ukazał się w wiosennym numerze czasopisma Piwowar, porcja na dwie szklanki deseru.

Chciałabym jeszcze tylko napisać kilka słów o używaniu dobrego piwa w potrawach. Często czytam, że szkoda dobrego piwa do tego czy tamtego. Mi nie szkoda bowiem dobre piwo łączy się ze smakiem dobrego jedzenia. Jaki sens ma staranie się o świeże zioła, idealny kawałek mięsa czy też najlepszej jakości produkt bazowy, a potem wlewanie kiepskiego piwa? Piwo jest z reguły integralnym elementem potrawy, jego przyprawą lub czasem bazą, od niego zależy smak i efekt końcowy. Z reguły proponuję dodawanie do potraw ilości takiej, która pozwoli się jeszcze potem daną butelką porozkoszować w szklance. Nie żałujcie dobrego piwa, bo dobre piwo to udany efekt końcowy jedzenia!lambic melba 😉

Lambikowa piwna melba

  • 400 ml dobrze schłodzonego brzoskwiniowego Lambika
  • 100 gram brzoskwiń(mogą być z kompotu lub zalewy)
  • cztery gałki waniliowych lodów dobrej jakości
  •  bita śmietana do dekoracji

Brzoskwinie kroimy na dość dużą kostkę i wsypujemy na dno każdej wysokiej szklanki. Zalewamy je piwem i na górze delikatnie umieszczamy gałkę lodów. Dekorujemy bitą śmietaną i natychmiast podajemy. 

DSC_0492