Kakaowe ciasto stoutowe
Jeszcze nie brownie, już nie murzynek. Z jednej strony słodkie, z drugiej zaś właściwie wytwornie kakaowe. Ciemne tak, że właściwie już czarne, a kuwertura z gorzkiej czekolady wygląda jak mleczna;). Kakaowe ciasto stoutowe, które polecam wszystkim pożeraczom smakołyków czekoladowych i kakaowych. Piwo nadaje mu lekką, ciekawą nutę goryczy i wilgotność, jednocześnie nie oddając smaku alkoholu.
Stout to styl, który laikom często może się mylić z porterem, głównie z powodu barwy. To piwo górnej fermentacji, bardzo ciemne, szczególnie popularne w Irlandii. Piwo to jest uwarzone na bazie słodów palonych, które nadają mu często zapach kawy czy czekolady. Jest ono z reguły mocno goryczkowe, goryczka pochodzi zarówno ze słodu jak i z chmielu. Zawartość alkoholu jest niższa od porteru o mniej więcej połowę. Być może przeciętnemu konsumentowi wydaje się, że nigdy o takim piwie nie słyszał. Jednak najpopularniejszym komercyjnym przedstawicielem tego stylu jest…Guinness!
Jeśli chodzi o polskich przedstawicieli gatunku to lista na dzien dzisiejszy jest dość imponująca i ze zdobyciem piwa nie powinno być problemu. Porcja na tortownicę o średnicy 24 cm.
Kakaowe ciasto ze stoutem
– 250 ml stoutu
– dwa duże jajka
– 250 gram niesolonego masła
– 140 ml śmietany zakwaszanej 18%
– 300 gram cukru kryształu lub drobnego cukru do wypieków
– 70 gram dobrej jakości gorzkiego kakao
– 280 gram mąki pszennej
– dwie łyżeczki sody oczyszczonej( plus trzy łyżki wrzątku i łyżka octu- składniki te zapobiegają mocno wyczuwalnej nucie sody w cieście)
– 100 gram gorzkiej czekolady lub kuwertury
– łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piwo wlać do szerokiego garnka. Wrzucić pokrojone w kostkę masło i rozpuścić w piwie. Zdjąć z ognia i wsypać kakao i cukier. Dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W osobnej misce mikserem lub trzepaczką połączyć jajka i śmietanę. Sodę wymieszać z wrzątkiem i octem(uwaga! pieni się!), wystudzić. Wlać masę jajeczno- śmietanową do mieszanki piwa, masła i kakao, dolać roztwór sodowy. Dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułą lub łopatką aż nie będzie zbyt dużych grudek. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 40- 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu zrobić polewę z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i łyżki oleju. Oblać ciasto i po zastygnięciu podawać.
Słuchałam Cię wczoraj na Beergoszcz i dziś popołudniu będę próbować swoich sił w pieczeniu tego ciasta. Trzymaj proszę kciuki! 😀
Właśnie piekę. Jak nie wyjdzie to przyjadę z tym zakalcem do Krafto! 😀