Letnie owoce pod kruszonką i roggenbier

Nagle i nie wiadomo jak zrobiło się lato, a wraz z nim przyszły owoce i warzywa. Wycieczki między uginającymi się od tych pyszności straganami to jedna z moich ulubionych części letnich weekendów. Zaś truskawki, czereśnie, maliny, jagody i wiele innych to deser idealny sam w sobie. Dlatego dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na te letnie owoce pod kruszonką, uzupełnione o delikatną nutę piwa oraz lody waniliowe. Całość jest mega szybka do zrobienia, deser idealnie nadaje się dla niespodziewanych gości. Kruszonkę swoją drogą można zamrozić i trzymać w zamrażarce na takie nagłe okazje.

Piwo, którego dzisiaj użyłam to roggenbier- pysznie nadaje się do deserów właśnie dzięki bogatej, nieco oleistej konsystencji i fajnym aromatom znanym wszystkim wielbicielom pszenicy. Nie ma na rynku zbyt wielu klasycznych przykładów tego gatunku, udało się jednak dostać Roggenbiera z wrocławskiego Browaru Stu Mostów. Mam szczerą nadzieję odwiedzić kiedyś browar, bo wszystko co piłam było naprawdę dobre!

DSC_1625

Owoce po kruszonką

(na cztery porcje)

– około 600 gram różnych owoców, idealne są truskawki, maliny, jagody, wiśnie, rabarbar i wiele innych

– 60 ml roggenbiera

 

Na kruszonkę:

– 100 gram cukru

– 250 gram mąki pszennej

– 100 gram masła

– cukier puder do posypania

Owoce myjemy i kroimy na kawałki. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem. Z cukru, mąki i masła zagniatamy kruszonkę. Jeśli jest za sucha to dolewamy odrobinę mleka. Jeśli zaś zbyt tłusta to podsypujemy mąką. Wysypujemy na wierzch owoców, lekko dociskając i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około pół godziny. Wierzch powinien być zrumieniony, a owoce miękkie. Posypujemy po lekkim ostygnięciu cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.

DSC_1627 DSC_1602