W poradniku młodego zielarza – Albae Cerevisiae (cz. 2/2) Szare kluchy ziemniaczane

Nie jest tajemnicą, że kocham naszą narodową kuchnię regionalną. Jedzenie jest niesamowicie ważną częścią dziedzictwa kulturowego, mówi bardzo dużo o wpływach zewnętrznych na dany region, o jego historii, sytuacji gospodarczej i rolniczej, ale przede wszystkim o mieszkańcach. A jeśli to jedzenie łączy się przy okazji z piwem to mamy sytuację idealną.

Jeśli pogrzebiecie trochę w odmętach starych książek kucharskich to na pewno zauważycie, że każdy region w Polsce reprezentowany jest przez inne… kluski. Z ziemniaków, z mąki, na słodko i na słono – wybór jest niesamowicie bogaty. Szare kluski kujawskie z ziemniaków były mi- przybyszce ze Śląska kompletnie nieznane. Są zarówno samodzielnym daniem jak i nieodłącznym dodatkiem do czarniny. Można podawać je z twarogiem, z boczkiem wędzonym, cebulką lub kiszoną kapustą. Można też ze wszystkim na raz 😉 Ich kolor to zasługa dodatku mąki żytniej. Kluski są produktem tradycyjnym wpisanym na listę Ministerstwa Rolnictwa.

Do klusek oczywiście poleca się piwo, i to nie byle jakie! Nasz regionalny styl – Albae Cerevesiae. Jego ziołowość, niczym herbatka na trawienie, działa kojąco na skołatany dużą ilością kalorii żołądek. Więcej o jego historii przeczytacie w poprzednim wpisie Magdy, tymczasem zapraszam na ten kujawski cymes!

Szare kluski ziemniaczane

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • około 3/4 szklanki mąki żytniej (typ 720)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • sól

Do podania:

  • twaróg
  • podsmażony boczek
  • zrumieniona na złoto cebulka
  • kapusta kiszona lub zasmażana

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na zupełną papkę (można to zrobić za pomocą malaksera, tarki lub sokowirówki – wystarczy wylać wodę i dodać sam krochmal). Odcisnąć z nadmiaru wody, dodać mąkę i jajka. Dokładnie wymieszać aż do uzyskania konsystencji gęstej masy (może to wymagać większej lub mniejszej ilości mąki, dlatego nie należy wsypywać całej od razu). W garnku zagotować dużą ilość wody, osolić. Zamoczyć drewnianą deskę. Nakładać porcje ciasta na deskę i za pomocą łyżki moczonej we wrzątku zsuwać drobne porcje do gotującej się wody. Gdy całość będzie już w garnku gotować krótko pod przykryciem (około 3-4 minut). Odcedzić na sicie i podawać gorące z wybranymi dodatkami.