Z tęsknoty za latem- limonkowo- cytrynowa tarta z palonym masłem

Czy ten wpis czekał ROK na publikację? Być może. Jednakowoż niczego nie żałuję, bo mamy idealny moment na to ciasto. Dni są coraz krótsze, pogoda coraz mniej przyjemna więc możemy powspominać nie tak dawne czasy letniego ciepła. Smaki mają taką właściwość, że przenoszą człowieka w każdą szerokość geograficzną i w każdą porę roku.

Ta tarta to bardzo ciekawy wypiek- choć nie przepadam za ciastem na bazie cytrusów to zdecydowanie ma coś w sobie. Na pewno spory udział w tej magii ma palone masło, które przenosi smak w orzechowe i lekko karmelowe rejony. Warto choć raz spróbować przygotowania w ten sposób kruchego ciasta, to może być zupełnie nowy kierunek jaki obierzecie w swojej cukierniczej podróży. To co poprawiłam w recepturze to pozbawienie limonek skórek i albedo, bo w przeciwieństwie do cytryny było zbyt gorzko.

Inspiracją tej tarty było Ice Tea IPA z Browaru Zamkowego w Cieszynie. Piwo uwarzone według receptury Mikołaja „Penera” Pieczyńskiego jest zdaje się wciąż dostępne. Sam Pener ma w środowisku piwowarskim niesłabnącą renomę doskonałego kucharza co mogę potwierdzić – dane mi było spróbować fantastycznych specjałów jakie przygotowuje. Wieść internetowa niesie, że nakarmi Was w poznańskiej Piwnej Stopie 😉

Przepis po modyfikacjach pochodzi z bloga rozkoszny.pl, porcja na foremkę o średnicy 24 cm.

Tarta limonkowo-cytrynowa z palonym masłem

200 gram mąki pszennej
50 gram cukru pudru
1 ½ płaskiej łyżeczki soli morskiej
150 gram masła

Krem cytrynowo-limonkowy
1 cytryna
1 limonka
3/4 szklanki soku z cytryn i limonek
200 gram brązowego cukru
2 duże jajka
3 duże żółtka
30 gram mąki pszennej

Cytrynę i limonkę sparzyć. Limonkę obrać ze skóry i pozbawić albedo. Pokroić oba cytrusy na bardzo cienkie plasterki. W soku z cytrusów rozpuścić dokładnie cukier. Zamoczyć plasterki owoców na całą noc w lodówce.
Masło rozpuść w garnuszku o grubym dnie. Podgrzewaj delikatnie 6-7 minut, aż nabierze złotego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. Dodaj masło do mąki i cukru. Wymieszaj łyżką aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wylep ciastem formę o średnicy 24 cm(może to być tortownica) wysmarowaną masłem. Schłódź spód w lodówce przez pół godziny.
Wyciągnij plasterki owoców z zalewy. Dodaj do niej mąkę, jajka, żółtka i mąkę. Zblenduj całość na gładką masę. Wylej na schłodzony spód i na górze ułóż plasterki cytryny i limonki.
Piecz tartę w 180 stopniach przez 35-40 minut aż masa się zetnie i przy delikatnym potrząsaniu blaszką nie będzie się trząść.
Podawaj tartę schłodzoną lub na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!