Ciasto pomarańczowe z syropem piwnym

Nie regulujcie odbiorników, oto po chwilowej przerwie mam dla Was wpis! I to od razu z przepisem na coś pysznego!

Mimo, że całym sercem jestem za wykorzystywaniem sezonowości w planowaniu posiłków, to trudno nie kojarzyć owoców cytrusowych z latem. Lądują w napojach chłodzących, dają sporo orzeźwienia, a ich energetyczny wygląd, kolor i aromat doskonale pasuje do letnich miesięcy. W Europie sezon na cytrusy zaczyna się jesienią i trwa całą zimę.  Proponuję Wam pyszne ciasto pomarańczowe nasączone piwnym syropem. Jest wilgotne i aromatyczne, na pewno zdobędzie niejedno podniebienie. Idealnie sprawdzi się do kawki, ale i do piwa oczywiście. Do tego przepisu polecam te mniej chmielone- solidny pszeniczniak, saison, lub witbier będzie doskonałym wyborem. Ciasto jest proste i przygotujecie je nawet bez użycia miksera.

Użyłam piwa „Chętnie” z lokalnego Browaru Koronowo. To klasyczny weizen z pomarańczami- bardzo przyjemna pozycja w portfolio tego młodego browaru.

Ciasto pomarańczowe z piwnym syropem

– 4 pomarańcze
– 100 gram cukru
– pół szklanki(250 ml) piwa

Pomarańcze Sparzamy wrzątkiem i szczoteczką oczyszczamy skórkę. Kroimy na plastry grubości ok. 6 mm. Z końcówek owocu wyciskamy sok, mieszamy z cukrem i piwem. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i wrzucamy plastry pomarańczy. Gotujemy około 10 minut. Wyciągamy  pomarańcze na talerzyk delikatnie odsączając. Nie wylewamy syropu! Przyda się do nasączenia.

Ciasto pomarańczowe:

– 240g mąki pszennej
– 50g cukru trzcinowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200g maślanki lub kefiru
– 3 jajka(najlepiej „zerówki”)
– 120g roztopionego masła lub 100 ml oleju(olej utrzymuje ciasto dłużej w świeżości)

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka i rozpuszczone masło lub olej. Wymieszać by nie było grudek.
Na tortownicy o średnicy 24 cm ułożyć papier do pieczenia. Następnie poukładać koło siebie plastry pomarańczy z syropu. Na to wlać ciasto. Pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i wykładamy na talerz pomarańczami do góry. Delikatnie nasączamy syropem pomarańczowo- piwnym.

Smacznego!