Gwiazdor i świąteczne ciasto z gwiazdką
Grudzień rządzi się swoimi prawami, w związku z tym będzie na blogu słodko i świątecznie! Nie obędzie się jednak bez cienia goryczy pod postacią dodatku piwa oczywiście.
Dzisiaj pokażę Wam niesamowite i magiczne ciasto z gwiazdką w środku. Efekt zaskoczenia po przekrojeniu gwarantowany. Oczywiście można wykorzystać dowolny kształt, który będzie umieszczony w środku. Ja zdecydowałam się na gwiazdkę z okazji wlania do ciasta Gwiazdora- świątecznej propozycji browaru Gościszewo. Etykieta jest szalenie fotogeniczna, a zawartość butelki zadowoli wszystkich, którzy lubią balans między goryczą i słodowością. Piwo jest raczej wytrawne więc już myślę czy by go nie wykorzystać do upieczenia np. świątecznej szynki. Pokazałam też jak wygląda układanie wzoru w środku.
Ciasto z gwiazdką i Gwiazdorem
Na ciasto pierniczkowe:
- 400 gram mąki pszennej
- dwa jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 120 ml płynnego miodu
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 150 ml piwa świątecznego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 gram cukru pudru
- szczypta barwnika spożywczego lub trochę soku ze szpinaku
Na ciasto ucierane:
- sześć dużych jajek
- 300 gram mąki pszennej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 gram cukru
- 180 ml oleju rzepakowego
- sok i skórka starta z jednej dużej pomarańczy
Najpierw należy przygotować ciasto korzenne. Do misy miksera wrzucamy jajka i cukier. Ucieramy. Następnie dodajemy płynny miód, piwo i olej. Ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na koniec uzupełniamy jeszcze kakao lub barwnikiem do uzyskania wybranego odcienia. Przelewamy do keksówki o długości ok. 25 cm i pieczemy ok. 50 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Studzimy korzenne ciasto. Gdy już wystygnie dzielimy na plastry i wycinamy wybrany kształt.
Przygotowujemy ciasto na babkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, czekamy aż się rozpuści. Po kolei dodajemy żółtka. Następnie cienką strużką wlewamy olej rzepakowy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników.
Wylewamy na małą keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia 1/3 ciasta. Układamy na nim wycięte gwiazdki by się ze sobą idealnie stykały w równym rządku. Następnie zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy 45 minut, w 170 stopniach na termoobiegu. Do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto można dowolnie ozdobić lukrem, polewą itp.
Norwegia
Wspaniałe pomysły kosztują grosze. Bezcenni są ludzie, którzy je urzeczywistniają. Twj blog jest tego wspaniałym przykładem…