Kakaowe donaty z RISem
Tłusty Czwartek już za kilka dni więc mam kilka ciekawych propozycji. W zeszłym roku były paluchy pączkowe z Rowing Jack’iem, w tym postanowiłam trochę bardziej zaszaleć.
Te oponki to fajna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Użycie proszku do pieczenia zamiast drożdży przyspiesza proces. Są niezwykle bogate w smaku, z wyczuwalną nutą alkoholu i kakao. Konystencja nie jest zdecydowanie lekka, są ciężkie i sycące. Pysznie smakują z dodatkiem konfitury wiśniowej i szklaneczki piwa oczywiście. Jeśli nie macie pod ręką Russian Imperial Stout’a można spokojnie zastąpić dobrym porterem bałtyckim. Porcja na trzydzieści niedużych donatów.
Kakaowe donaty z RISem
500 gram mąki pszennej
dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram brązowego cukru trzcinowego
100 ml mleka
100 ml ciemnego, aromatycznego piwa
dwa jajka
40 gram ciemnego kakao dobrej jakości
olej lub tłuszcz do smażenia
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i piwo i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wlewamy do mąki, mieszamy wszystko i wyrabiamy na ciasto. Jest dość lepkie więc można podsypać mąką. Ciasto wyciągamy na wysypany mąką blat lub stolnicę(ja mam silikonową, to genialny wynalazek!) i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Wycinamy szklanką kółka, w środku zaś małą zakrętką lub kapslem wycinamy dziurkę.
Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 2 minut z każdej strony.
Wyciągamy i gotowe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem- są dość wytrawne więc warto to zrobić.
Kilka rad dla początkujących:
– tłuszcz do smażenia pączków i oponek to sprawa bardzo dyskusyjna. Dobry jest smalec, olej rzepakowy lub frytura
– temperatura tłuszczu powinna wynosić około 170 stopni, jeśli macie możliwość zmierzcie termometrem, jeśli nie to można wrzucić kawąłek skórki chleba- odpowiednio gorący tłuszcz jest wtedy gdy wypłynie ona dość szybko na powierzchnię, a otaczać ją będą bąbelki
– lukier najłatwiej zrobić mieszając szklankę cukru pudru z trzema łyżkami wody lub piwa
– dodatek alkoholu zawsze działa na plus dla takich smażonych wyrobów bowiem zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu
– warto mieć pod ręką ręczniki papierowe i na nie wykładać za pomocą łyżki cedzakowej pączki i oponki
– gdy wytniecie już wszystkie oponki to resztki ciasta zlepiamy razem i jeszcze raz rozwałkowujemy i wycinamy jeszcze kilka sztuk