Sałatka z grillowanych warzyw

Grillowanie to nowy sport narodowy Polaków- ciężko się dziwić, jedzenie na świeżym powietrzu na wiele zalet i plusów, które  po ponurych zimowych miesiącach cieszą wyjątkowo. Zwłaszcza jeśli na ruszcie ląduje sałatka z grillowanych warzyw.

Przygotowywanie posiłków na ogniu dostarcza wiele satysfakcji zarówno mężczyznom jak i kobietom. Panowie zgromadzeni przy grillu mogą przypomnieć sobie czasy polowań i pieczenia na ogniu mamuta. Panie w tym czasie mogą oddawać się lekkim pogawędkom o wiosennej diecie, wszak grillowanie kojarzy się z czymś dietetycznym i zdrowym. Jeśli chodzi o to ostatnie to mnóstwo jest głosów sceptycznych, pewne zaś jest jedno- umiar w każdej dziedzinie to przepis na sukces!  Obie te grupy jednoczą się przy wspólnym stole i piwie. Przepis na tą sałatkę można poddać modyfikacji i uczynić z niej danie samodzielne. Doskonale jednak pasuje do grillowego menu, bowiem smaki są tu łagodne i świetnie będzie się komponować właściwie ze wszystkim. Sama w sobie jest też propozycją dla wegan, po modyfikacji o, na przykład fetę lub grillowany ser halloumi można ją podać również wegetarianom. Idealnie komponuje się też z róznymi stylami piwa, u mnie wylądowało z Łowickim Pale Ale od Browaru Bednary.

DSC_0578

 

Sałatka z grillowanych warzyw

(dla około czterech osób)

– jedna średnia cukinia

– po jednej papryce w każdym kolorze

– cztery szalotki lub młode cebulki

– pięć podgotowanych ziemniaków

– kilka liści sałaty lub młodego szpinaku

– trzy łyżki koperku

– sól i pieprz do smaku

– opcjonalnie pokruszona feta lub plasterki grillowanego boczku

– 40 ml dobrej jakości oleju

Szalotki obieramy i przekrajamy wzdłuż na cztery części. Paprykę wydrążamy i dzielimy na duże kwadraty. Cukinię i ziemniaki kroimy na grube plastry. Wszystkie warzywa obsypujemy solą i pieprzem. Wrzucamy na aluminiową tackę i kładziemy na grill. Wlewamy olej i co jakiś czas mieszamy delikatnie całość. Doprowadzamy do ulubionego stopnia zrumienienia. Podajemy z wymieszane z kilkoma liśćmi pokrojonej sałaty lub szpinaku, posypane koperkiem i oblane olejem w, którym smażyły się warzywa. Można wzbogacić smak o pokruszoną fetę lub grillowany boczek.

DSC_0613